четвъртък, 12 декември 2013 г.

Уродливата демокрация и приказката за неволята


Уродливата демокрация

Ако можем за си отговорим на въпроса, защо църквата,училището или някаква демократична общност не учат хората да са педантично коректни и честни, например поне с приятелите си, ще можем да си отговорим на въпроса защо демокрацията у нас не се случва. Просто липсата на организираност на здравите сили дава възможност на тези, които не трябва да се ширят както намерят за добре. 

Или липсата дори и на опит за създаване на общност през всичките прослойки на обществото е причина да сме още далеч от времето, когато ще започнем умишлено да поправяме повредения от социализма манталитет...

Иначе неумишлено той си се поправя. но бавно и изключително мъчително.

И пак за кой ли път да дам модела за "платформата", която може да създаде основата за организираността:
http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html


Любомир Станев 

"И започнали братята да викат неволята. И на своя си език викали, и на чужд език, защото, както казал най-малкият брат, неволята може да е при някоя чуждоземна счупена каручка. Bикали братята, ала никой не се обаждал. Тогава те започнали да се карат за това, че не викат достатъчно силно и кой всъщност най-малко вика. Защото, както се разбирало от бащиния им завет, с викане щяла да стане работата.
Най-големият peлъл:
- Аз викам най-силно, а вие нищо не правите.
- А аз - най-продължително - казал по-малкият.
- А аз - най-изразително - добавил нaй-мaлкият. Понеже много се разгорещили, те така ce разкрещели, за да разберат кои е виновен, че нaкpaя тримата заедно открили:
- Ама ние сме можели да викаме, бе.
Полумесецът наблюдавал всичко туй лукаво и надничал през дърветата, както мъж наднича да гледа чужда гола жена."

Няма коментари: