понеделник, 6 юли 2015 г.

Съдебната система и българските традиции в спазването на законите



Илиан Василев, Фейсбук:

Реформата в съдебната система е "майка" на всички реформи, което обяснява и съпротивата и нейната "подмяна". Колкото и обаче да се съпротивляват Цацаров и сие - е въпрос на време, защото техният ресурс не е динамичен и устойчив, а ерозиращ. Това върху което бяха стъпили, бяха подпомогнати от финансови властови потоци генерирани от "пленена икономика" - банки, митници и държавни поръчки. Ако не разбират, да им кажа - България е фронтова държава на битката на ЕС и НАТО за оцеляване. Никой няма да се церемони с хората на БГ статуквото - особено ако те не се ориентират по вятъра на Промяната. Още повече ако си мислят, че ще намерят пристан някъде в Брюксел. В същност и сега Кой? мимикрира и представя своя версия подмяна на Промяната - но тя дори не издава никакво интелектуално усилие или възможност щом ДПС започна да възплощава център на анти-Промяната. За съжаление РБ отново се втурна в самоунищожителни действия като се явява самостоятелно на местните избори. Да не забравят - слабо представяне на изборите ще отключи сценарий за подмяната на властта. Резервен вариант има. Затова реформата в съдебната система е най-важна и трябва да се отиграе умно, с търпение и изключителна гъвкавост.

"През XIII век Магдебург е обявен за свободен град и магдебургското феодално право се разпространява в Средна и Източна Европа."

 "Великата харта на свободите наричана също Магна Харта (от латински: Magna Carta Libertatum) е акт, подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 г."


Всъщност въпросът е дали изобщо сме близо до някаква небалканско спазване на законите.  

Няма коментари: