четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Любят ли русские правду ( руснаците обичат ли истината )? Отговорът на един "предател"



БОЛГАРИЯ НЕДОВОЛЬНА ПЛАТОЙ ЗА ЕЕ ПРЕДАТЕЛЬСТВО


Отговорът на един "предател":


Тия не са мръднали и на сантиметър от азиатския си соц. манталитет...Няма какво да коментирате алибалите на Борисов...Ако искате да сте със сантиметър по-близко до съвремието коментирайте фактът, че от десетилетия, въпреки братството, ви плащаме монополните ви цени за нефта и газа, а иначе не сте съгласни да приемате еквивалентно количество стоки, дори и под пазарни цени.



 Ето и един цитат от статията, където се чертаят хоризонтите на възможните мисловности:


"Как впрочем это было и раньше. Рассказывают, что когда в XIX веке наши войска проходили по освобожденным болгарским деревням, солдатам, чтобы напиться, приходилось покупать воду у местных жителей. Болгары никогда не чувствовали благодарности за их освобождение – и не стоит их за это укорять. Нужно просто принять к сведению: они – такие. И не хотят быть нам ничем обязанными." 


 
 А иначе ето какво пише Достоевски по повод горното: 


 Достоевски за руската завист към българите

Цитат от горната статия: "поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”"

 


 И още: Тези дни бе осветлен един смайващ факт от нашата история, който досега бе огласяван по никакъв повод. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.


Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Няма коментари: