вторник, 9 февруари 2010 г.

Как се разсича завесата на битието

"Самовлюбеността" на Дянков струва около 13 милиарда лева.

Колко струва самовлюбеността на един министър?
http://news.ibox.bg/opinion/id_680844882

Кабинетът получи зелена светлина за €6.4 млрд.
http://dnes.dir.bg/2010/02/09/news5847791.html

Най-големият успех е създаването на информационната система за еврофондовете, която беше направена за два месеца. Сега, като можем да използваме междинни плащания, ще съсредоточим усилията си за правене на проекти, ще бъдат и опростени процедурите, за да стигат по-лесно парите до бенефициентите, обясни Дянков.




Да припомням ли писмото си до Плугчиева и Станишев, че за 2 месеца мога да направя такава система.



Да, жертвах се да стана смешен ( в очите на първобитния манталитет ), подигравах им се, защото знаех, че колкото и да са неспособни толкова са и тъпи, но някак си, директно или индиректно идеята е била посята:

http://www.dnevnik.bg/analizi/2008/06/11/512710_otvoreno_pismo/

Уважаеми г-н министър председател,

След 16-годишен трудов стаж в престижна банка в Кьолн, Германия, се завърнах в България и работя в областта на информационните технологии. Като съпричастен гражданин, човек с опит в информатиката и живота в богата европейска страна и предвид проблемите на страната с еврофондовете положих усилия да потърся стратегия за решаването на проблема. Около 15 май изпратих писмо до вицепремиера Плугчиева със следното съдържание:

"Уважаема г-жо министър, имам технология и проект за информационна система, която покрива изискванията за управление и контрол на проектите по европейските фондове, които включват и изискванията за контрола им, изразени от г-н Майкъл Лий в последното му писмо. Бих се наел да изградя и внедря с избран и управляван от мен екип принадлежащата информационна система за 2 месеца. Паралелно ще бъдат обхванати информационните потоци и внедрени технологиите за "събиране" на информацията, управление и контрол на проектите по фондове, без да е нужно да се чака приемане и промяна на законовата уредба.

.................

В проекта за управление и контрол по работата с проектите по усвояване на еврофондовете като по-важни атрибути съм включил: пълно отражение на проектите в интернет, пълно отражение по отрасли и дейности, кой работи по тях, отговорник, какво остава да се свърши, срок. Предвиждам и граждански контрол чрез: специално предаване по телевизията, включване на студенти, неправителствени организации и др. за набиране на проекти и подпомагане на участниците, примерни проекти онлайн, готови стандартни форми и програми и в интернет за попълване на документите, курсове и консултации и др.

За съжаление досега нямам отговор, а говорих и със секретарката на г-жа Плугчиева. Едно европейско министерство, а в случая става дума за такова в кризисна ситуация, дори при незаинтересованост (а в същото време се обявява, че нямаме достатъчно специалисти) реагира при инициативи от гражданите. Този начин на подход сочи, че проблемите няма да бъдат решени. Говори също, че продължаваме да мислим, че думите и намеренията могат да заменят действията.

А какво по-добро от това, особено в ситуацията, да се предлагат повече проекти за решаването на един проблем. Проектите ще влязат в конкуренция, могат да се прилагат и паралелно, така че при провал на някой от тях да има повече шансове нещо да функционира. Каквито и разходи да бъдат направени за внедряването на един такъв проект, те ще са нищожни в сравнение с финансовите и обществените печалби, респективно загуби.


Няма коментари: