петък, 5 февруари 2010 г.

Престъплението срещу себе си не е престъпление

Тук пък се казва черно на бяло, че ще обявим заменките за престъпление, а не държавна помощ, като се има наум, че българския съд начело с ВСС гледа на престъпленията към държавата като нещо невъзможно. В края на крайщата престъплението срещу себе си е абсурд.




http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4973&sectionid=5&id=0000901

"Държавна помощ чрез престъпление не може да се предоставя. В случая става дума за престъпление и ние ще се опитаме да обясним тази позиция на Еврокомисията".



http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=368378

И Жан Виденов:

- ...Имаше ли мафия по ваше време?

- Имаше. Тя беше доста сериозна и опасна, тъй като се подхрани от разгрома на службите за сигурност в края на 80-те г. и от контрабандата на Балканите...

- ... Къде сбъркахте в съдебната система?

- Като правителство не бяхме дори допуснати да пипнем в съдебната система... Грешката на “бащите” на конституцията (и моята в това число...) е, че съдебната система се направи автономна и на практика неподвластна на обществен контрол, разчитаща само на вътрешните системи за саморегулация.

- Как бихте подредили раздаването на справедливост в България?

- Максимално бих подчинил съдебната система на изпълнителната власт.

- Подчинил?

- Да. С пълна отговорност на изпълнителната власт за държавното обвинение например. С пълна отговорност на изпълнителната власт за следствените действия. Независимост само за съдиите. Включително бих мислил и за изборност на съдиите.

- Пряк избор от народа?

- Да. Затварянето на съдебната система “в свой кръг” я доведе до пълна деградация.

Няма коментари: