петък, 10 август 2012 г.

Федералното правителство иска специални икономически зони за Европа

План от шест точки за растеж в Европа на Германия

Германия отговори / отвърна на призивите от страна на ЕС: Федералното правителство е разработило, според информация на "Шпигел" план от шест точки за по-голям икономически ръст в Европа. Целта е кризисни държави като Гърция да получат данъчни предимства. Освен това, страните от ЕС трябва да реформират своите пазари на труда по немския модел.

Hamburg - Федералното правителство на Германия се обяви, според информация на "Шпигел", за специални икономически зони, в които да бъдат включени обхванатите от икономическа криза евро държави от периферията. Така с данъчни облекчения и по-малко строги правила ще могат да бъдат привлечени чужди инвеститори.

Предложението е част от план състоящ се от шест точки, с който федералното правителство възнамерява да проведе дискусията относно стимулирането на растежа в Европа. Обхванатите от кризата страни следва да изградят - фондове на доверие по немски образец или приватизационни фондове, за да продадат своите многобройни държавни предприятия.

Други страни също така биха могат да приемат германската двойна система на професионалното обучение. Концепцията препоръчва страни с висока безработица да реформират своите пазари на труда по германския модел. Това би могло да се разхлаби защитата срещу уволнения и да бъде въведено наемането на работа с ниска данъчна тежест.

Лидерът на SPD Франк-Валтер Щайнмайер свърза по-силно стимулиране на растежа с условие за одобрение предложения фискалеп пакт. "Без данък върху финансовите пазари, без засилване инвестиционния климат и без кредитната експанзия на Европейската инвестиционна банка SPD няма да подкрепят пътя на федералното правителство", каза Щайнмайер пред "Шпигел". Опозиционният лидер за първи път поставя пакетна сделка, докато досега винаги е бил против.

"Гарантирам ви, че фискалната пакт ще има само с допълнителни елементи на растиж", каза Щайнмайер. "Ако те не се стигне до тях няма да има одобряването от страна на SPD." На консервативно-либералното правителство са необходими гласовете на опозицията. "Други условия са, че опасенията на страните членки на Федералната република трябва да се изчистят и изяснят по отношение на парламентарното им участие", каза Щайнмайер. Той пледира освен това за Европейския фонд за дълг. Сега широко изискваните Евро облигации биха могли да бъдат въведени само ; “ако са свързани с тежки условия и ако имаме една хармонизирана европейска стопанска и финансова политика”

Няма коментари: