вторник, 14 август 2012 г.

Отношението към Русия



Вчера сутринта по НОВА слушах коментарите на зрители по отношение на нашите успехи и неуспехи на Олимпиадата в Лондон. По едно време се обади някакъв, не много млад мъжага, който направо заклейми българските спортисти като некадърници, като завърши с коментара си за волейболистите, които къде били тръгнали да се състезават с Русия, след като били с по две леви ръце.

Да оставим настрана, че истината е че нашите волейболисти поне на етапа не са в никакъв случай по-слаби от всеки друг отбор по света, освен че и Казийски го няма, да оставим настрана, че в момента волейболистите ни са в най-добрата си фаза от десетилетия, но в гореспоменатия факт лъсва любовта на доста българи към Русия...Дори забелязах на едно друго място, че има хора които се радват повече на техните успехи отколкото на нашите.

Всичко това, хубаво или лошо, зависи от позицията и гледната точка. Нека го и допуснем - в края на крайщата е демокрация.

Лошото би било ако тези "русофили" и българонихилисти, са малцинство и въпреки това налагат мнението си на другите. Тогава тези същите могат да решат, както по времето на соца, да гласуват и направят България 17 република на Съветския съюз; могат да решат, дори и без да бъдат купувани, да се строи АЕЦ Белене, но всички да пращат неудачностите й, както при Кремиковци; могат да решат, дори и без да са подкупни да наложат забрана за проучване наличието на шистов газ...

Тази любов към Русия става също много опасна защото знаем, че в България има определени прослойки, както и етнически образувания, които гласуват под строй и така да наложат една недемократична, изкривена политика.

Няма коментари: