вторник, 28 август 2012 г.

Дошло ли е време за революцията в начина на възприемане на информацията?

Аз лично, тъй като от дълго време се занимавам със "семантично и структурно" организиране и представяне на информацията смятам, че проблемът е отдавна тук: Всеки пет години количеството на информацията се удвоява и ако хората искат да запазят един дори относително сносен поглед над съществуващите знания те трябва да намерят начин за по-бързо и широкообхващащо възприемане, търсене и представяне.

Ето например един проблем за стратегическа ориентация. Дори и на ниво страна като България.

Кара ли ни Гугъл да оглупяваме?

„Ясно е, че потребителите не четат онлайн в традиционния смисъл; всъщност налице са основания да се твърди, че се появяват нови форми на „четене“, при които потребителите „пробягват“ (power browse) хоризонтално през заглавия, съдържания и резюмета, търсейки бързи резултати. Нещата изглеждат така, сякаш те отиват онлайн, за да избегнат нуждата да четат в традиционния смисъл на думата.“

"Но едно наскоро публикувано изследване за навиците на онлайн-четенето, направено от изследователи от Университетския колеж Лондон, подсказва, че ние може би се намираме по средата на една радикална промяна в начините, по които мислим и четем. Като част от една петгодишна изследователска програма, учените са изследвали компютърни записи, документиращи поведението на посетителите на два популярни сайта за четене – единият поддържан от Британската библиотека, а другият от Британския образователен консорциум – които дават достъп до статии от списания, електронни книги и други източници на писмена информация. И те са открили, че хората, ползващи сайтовете, демонстрират „една форма на бегло четене“ (a form of skimming activity), подскачайки от един източник към друг и рядко завръщайки се към някой от източниците, които вече са посетили. Обикновено те четат не повече от една-две страници от някоя статия или книга, преди да „подскочат“ към друг сайт. Понякога те записват на компютъра някоя дълга статия, но няма свидетелства за това, че действително са се завърнали и са я прочели. "

Няма коментари: