петък, 13 ноември 2015 г.

Мъко, мъко, българска!



Юлиан Войнов, Фейсбук

Това, което е учудващо е, че всички "реформи" в последните месеци са насочени към ограничаване на права (какви храни да яде човек, например), към въвеждане на нови данъци (вредни храни) и квазиданъци (по-висока цена на винетките, при условие че колкото и да струва винетката, парите за ремонти са непостижимо по-големи, да не говорим, че именно от тях най-много се краде), финансови санкции (за лекарите от ТЕЛК и НЕЛК), одържавяване на обществени структури (НЗОК) и т.н. и т.н. Това са обективни факти.
Въпреки това огромна част от консервативните и либерално настроени избиратели и общественици продължават да поддържат политиката на правителството и въпреки някои откъслечни критики, подкрепят "реформите" и желаят стабилност на властта.
Добре, ако ти поддържаш правителството, виждайки неадекватните политики в почти всички сфери, да не кажа в абсолютно всичките, явно тази поддръжка не е свързана с рационален аргумент, базиран на същността на тези политики. Не само че не е базиран, но де факто в определени медии излизат анализи подкрепящи този завой към лява, авторитарна и дори тоталитарна политика (например одържавяването на НЗОК или отхвърляне на тезата за пълзящия авторитаризъм, която пък противоречи на тезата на други изтъкнати либерали).
След като подкрепата за правителството не е рационален (защото едно правителство може и трябва да бъде подкрепяно поради неговите политики и стратегически решения), то тогава подкрепата е свързана с други аргументи, което опират до това кой упражнява властта. Т.е. в случая това е част от задкулисната договореност или разправия между участващите политически субекти и е свързана с конспиративното разбиране, че явната власт се управлява от скрити играчи. Разбира се, това е факт, който по ирония на съдбата се подкрепя от громителите на конспирацията, но който същевременно дава възможност за прокарване на изключително спорни и вредни политики, които няма как да водят до нормализиране на средата в държавата. Защото подкрепата за политическа сила, която възражда тоталитарни практики с единствената цел да се изявява като контрапункт на друга политическа сила с тоталитарни практики само по себе си не е решение и не е начинът, по който политическата и икономическата среда в България може да бъде подобрена.
Напротив, ние още години наред ще се влачим в мизерията на българската действителност, вярвайки че сме на правилната страна (която и да е), докато през цялото това време сме били съучастници в извращаването на тази среда до нейната пълна деградация. Няма как подобно поведение да носи някаква алтернатива. Това поведение е характерно за глутница, която е готова да брани своите избраници на живот и на смърт, неосъзнавайки същевременно, че подобно поведение няма устойчиво решение. Решението е единствено омаломощаване на единия от играчите, което е малко вероятно и второ, изключително продължително във времето.
Т.е. през целия период, през който тази битка ще бъде водена средата в България ще бъде отчайваща за бизнес, живот и личностно развитие. Подобен тип мислене има вече стратегически смисъл, който не е записан в никакъв документ, но който се реализира в действителност и предопределя развитието на цялата държава. А това със сигурност не е пътят, който ще ни отведе на обетования бряг. Напротив, това е пътят обратно към тресавището.
Истината не може да бъде относителна, в зависимост от ситацията или от играчите.Истината трябва да бъде обективна и рационална. Ако си готов да пренебрегнеш разбиранията си и принципите си, за да участваш в бутафорията на политическо противопоставяне, вярвайки че си избрал правилната страна, загубата не е само лична. Тя е за цялото общество


Мъж на 40 години. Здрав. Неосигуряващ се. Отива на свиждане в Пирогов и е възмутен, че условията там били по-лоши отколкото когато в младостта си попаднал веднъж там. В същото време крета на някаква мижава работичка за 300 лева, не се осигурява. С две думи не е готов да направи и най-малкото усилие, или най-малкото да е едва-едва съпричастен, но иска условията в Пирогов да са добри....Как да им обясниш на тези хора, че доходи и стандарт не идва от небето....По такъв начин - като от 100 души работеха 10 - страната, манталитета и здравето на беше хората бяха съсипани по соца...А сега всеки опит да се излезе от тази яма е посрещан с вайкане, олелия, тръшкани и интриги....Да, има крадци. И в политиката, и по фондовете и къде ли не - но поне извикай "Невольо", а не се опитвай и да пречиш.




Няма коментари: