сряда, 25 ноември 2015 г.

Немският писател и публицист Тило Сарацин за същността на съжителството на две култури и перспективите пред националните държави



Живеещият в Германия български журналист и популярен интернет общественик Милен Радев преведе откъси от книгата на Тило Сарацин:

Пасажи от „Германия се самоликвидира“ на Тило Сарацин, Мюнхен 2010

 
Мои извадки, които намирам за изключително показателни:

„Надеждите, че интеграцията на мигрантите мюсюлмани, която се измерва с успехите в областта на образованието, представеността на пазара на труда и при владеенето на езика ще отбележи успехи в течение на годините не се изпълниха. Напротив, степента на интеграция и готовността за интеграция изглежда че спадат и това се отнася с особена сила за второто и трето поколение. Причините се крият в недостатъчните успехи на мюсюлманските младежи в системите за образование и професионално обучение, в преобладаващото сключване на бракове с партньори от родината, но и в прекомерната фиксация върху традиционната родна култура..”
*  *  *
„Неджла Келек, Сейран Атеш, Гюнер Балджъ са израснали в Германия публицистки от турски произход. Те, също както забягналата от Холандия Хирси Али, от години се опитват да убедят германската общественост, че ислямските общества са колективистични по характер, че на тях са им присъщи презрението и потискането на жената, които често ескалират до прояви на насилие.

И всъщност колко много мюсюлманите в Германия, като емигранти, се различават от българските мюсюлмани, които живяли, с поколения, независимо от по-ниската материална култура тук, заедно с християните. Стремежът към образованост е почти същия. 

В същото време, предвид ниското ниво на държавност тук, в сравнение с Германия, както и дори по-лошата ни демографска ситуация и наличието на огромни маси необразовани цигани,  налагат конкретни действия. И дифиренцирани закони, които да обвържат социалните придобивки и право с нивото на образованост.

Няма коментари: