петък, 11 септември 2015 г.

"Безусловния базов доход" и "Калкулаторът на доходите"



Emil Andreev,Доходът е като вятър в крилата, а базовия доход превръща  дохода в гражданско право.  БЕЗУСЛОВНИЯ БАЗОВ ДОХОД


Горната публикация на г-н Андреев се доближава до моето практическо предложение за така наречения от мен "Калкулатор"

необходимостта от национална доктрина, за визия за националното развитие, за общи цели, които да ни обединяват и вместо да си неутрализират взаимно, да синхронизират личните ни усилия, ресурси и въжделения.“

На първо място нека спомена няколко факта.
1.Разлика в качеството на труда, както в личен така и в обществен план ( дисциплина ) между България и съседите й Румъния и Сърбия, което чертае и разлики в производителността на труда. Това включва, разбира се, качеството на труда на управление, съдебна система , здравеопазване, правоохранителност, и изобщо институционална.
2.Един скорошен факт – и в България и в Сърбия предходното лято имаше наводнения. Компенсациите в България за пострадало семейство беше около 350 лева, в Сърбия, където националният доход на глава от населението е по-нисък от този в България, на семейство компенсациите са около 3000 евро. Ясна е диспропорцията в преразпределението отклонение - административни и нерегламентирани загуби).
3.В България държавните служители към общия брой на работещите е 28%, което е типично само за няколко северно европейски страни, със съвсем друга дисциплина и отношение към обществото.

4.Проблемът с изключително изостанали културно, битово и образователно огромни маси наши сънародници.
5.Проблемът, че колкото и добра „доктрина“ или „план“ да имаме по горните причини, но не само заради това, с настоящата „инфраструктура“ няма да могат да се осъществят и приложат.
Или по точно този който внедрява „доктрината“ или „плана“ независимо, че трябва да се опитва да спечели част или цялата политическа система, или сам той да е политическа партия той трябва да търси основата на движението си на първо място всред активните граждани от най-малкото до най-голямото населено място. На базата на общите задачи, солидарността, демокрацията, взаимопомощта, но и на базата на контрол и отчетността на тази дейност, което се дава като възможност от съвременните технологии – информационни системи в Интернет – като основа може да послужи Есграон лично имам разработки по въпроса от години )
Ето някои прости и реализируеми предложения:
Преразпределение по държавния бюджет чрез „Калкулатор“, който се реализира на базата на - пропорционално насредноевропейските разходи по страни и по пера като проценти от националния доход.
От спестените или планирани след точни изчисления в план повишена производителност пари всеки пълнолетен български гражданин получава месечно например 200 +- X лева. ( може да се прецизира за високи заплати и пенсии )
За държавните служители тези пари или част от тях ще служат за обществените осигурявания, които в момента се дават от държавния бюджет.
За социално слабите и безработните част от тези пари ще бъдат внасяни за здравни и трудови осигуровки.
Срещу получаването на тези пари бенефециентите гражданите ще бъдат задължени да спазват ред правила, които в момента са само на теория. Изискуемите за спазване могат са и правилата по „доктрината“ или „плана“.
Нарушението на правилата или престъпленията, ще рефлектират върху това дали ще се получават парите или ще се удържа част от тях. Ако е възможно така зависими материално системата за контрол би могла да е максимално стриктна модел Сингапур ).
Контролът ще се извършва чрез информационната система, активните граждани и прости правила. Всеки контролиращ или личност за която се подава сигнал ще има ниво на надеждност – няма да се стига до неработещите и бавни съдилища, а ще се ползва информационната система и проверка на достоверност на информацията, както и обективност въз основа на демократичността от една страна, и независимост от човешка намеса заложени в информационната система решения. 
Гражданите, които са социалните бенефециенти имат насрещни задължения срещу спазване на правила на съвместен живот, профилактични здравоосигуритилни мерки, но и известни трудови и социални задължения.  

"Доктрината"? За нов национален глобален проект?

Няма коментари: