неделя, 6 септември 2015 г.

Откъде да започнем


Илиан Василев, Фейсбук:


В Германия посрещат бежанците с ръкопляскания и това не става защото местните партийни структури на Х партия ги организира. Това е реакция на зряло гражданско общество уверено в себе си. Не, че нямат проблеми, не че няма огромно и понякога стряскащ проблем с имигрантите, но са добре с раждаемостта на немски деца, добре са с битката със смъртността, когато трябва решават заедно като нация да си намалят заплатите - 2003 година - зада се преборят с инфлацията, добре са с производителността , Йозил играе в немския национален отбор, те ще продължават да правят Мерцедеси, които ние ще купуваме, а тук ще се чудим кой да изхранва пенсионерите, кой да работи. Изобщо в проблема с бежанците се оглежда цялия спектър от предразсъдъци и глобален провинциализъм на българина. Имаше на времето един анекдот - български коментатор коментира наш мач с Англия "А" - англичаните играят, нашите гледат. Така и ние - другите народи играят, ние гледаме. Това дали ще приемем или не бежанци и имигранти по никакъв начин няма да реши проблема ни със бягството на българите зад граница, на високата смъртност и ниска раждаемост, на демографския срив, на глупавата схема на развитие където се "развиваме" с инфраструктура, но не насърчаваме повишаването на конкурентноспособността на българските стоки и услуги за да изнасяме и да усилваме капиталовите си позиции, расте дълга а няма висок ръст на БВП, няма сянка от реформи и т.н. Неуверени сме в себе си, затова не вярваме и на бежанци. И тъпчем на място, като представяме това за стабилност?


Откъде да започнем?!?! Дори не се питваме. Установяваме, че морално - в сравнение с ръкоплясканията на германците ( не бива да са премълчава, че това е една малка част от тях - зелените и част от социалдемократите - най-много 4% ), които посрещат емигрантите с ръкопляскания, сме изключително изостанали. В същото време знаем колко са по-напред материално, икономически и организационно, а и като общност...Напротив, всеки българин, дори и добронамерен към емигрантите знае колко крехка - да не кажа, съдбоносно нефункциониращата днес е "система" България и колко лесно е да я взривиш...Така че не е достатъчно валиден упрека че не ръкопляскаме.


И втренчени в упрека, не сме наясно откъде може да се започнем...А дори и да решим да започнем не знаем как.


Аз лично съм убеден, че отговорът може да дойде само чрез организирането на една критична, дори и малка, маса от граждани, но не в симулираща общи идеи и движение партийни структури, а в истинска демократична системаа. Съвремието дава достатъчно много технологични решения затова.


А да се започне са нужни 10-20 души единомишленици, които биха могли, дори и с европейски пари, да внедрят системата.   Така или инак предвид днешното ниво на организираност - или цивилизованост - това е невъзможно. А тази цивилизованост е 10 пъти по проста от онази с ръкоплясканията...Ще рече недостатъкът е много по-надолу по скалата...

И все пак, и за кой ли път, нека приложа линк към проакта за системата. Посей семе пък може и някой ден да пожънеш...



http://boababbg.blogspot.bg/2015/07/blog-post_36.html


Няма коментари: