петък, 15 април 2011 г.

Списъкът на Уорлик-2

Ний сме една малка, но весела страна:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=839332
"Страната, в която, ако имаш власт или поне пари - на пътя всичко ти е позволено. Страната, в която за кортежите на властимащите по закон правилата за движение не важат. Страната, в която колите със скрити червени фарове зад бронята могат да карат с каквато си искат скорост и никой не ги спира. Ако се казваш еди-как си и си убил човек на пътя - въобще не е проблем, - можеш спокойно да си караш колата.

Тъжна история. И най-тъжното в нея е тоталният разнобой в практиката на съдилищата, включително Върховния касационен съд. Не може за по-леки престъпления да лежиш 10 г. в затвора, а за по-тежки да имаш условна присъда, т.е. въобще дане ходиш в затвора. Това е гавра със съдбата на хората и липса на правова държава.

И наистина Стависки беше пил, беше влязъл в насрещното платно, уби един човек и прати втори в кома, което е по-лошо, отколкото да умреш. И получи условна присъда.

При същата ситуация редовият българин по правило отива ефективно в затвора. Редовият българин не е известен, не е властимащ, няма достатъчно пари за топадвокати и за други разходи.

Ако пък си шофьор, причинил смъртта на баща на депутат, и то без да си пил - лежиш 10 г. в затвора. Почти като при умишлено убийство."

Няма коментари: