вторник, 19 април 2011 г.

Междинен резултат

Така или инак от цялата работа имаме много приказки ( на първо място спекулации ), смяна на подозрителен шеф на НЕК, няколко протестни писма и:

Възможно е ново отлагане на АЕЦ “Белене“ и препроектиране
Трайков очаква много и качествени кандидатури в конкурса за шеф на НЕК
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=178529&srcpos=1

По-важното, според министъра, е дотогава да се елиминират спекулациите за това кой какво е свършил или не е свършил, с какво е закъснял, какво е направил предварително.

"До 1 юни изискваме (от консултанта HSBC – бел.ред) изчерпателен и детайлен анализ какво очакваме от другата страна и какво те очакват от нас. Едва ли ще можем дотогава да сме приключили, още повече, ако се разберем за препроектиране на някои части от проекта. Това не може да стане в този период", посочи Трайков.

Договорът с HSBC бе сключен миналата седмица, а дни след това собственикът на НЕК - “Българският енергиен холдинг“ (БЕХ), подписа с френската “Арева“, която е подизпълнител на АСЕ, споразумение за сътрудничество, предвиждащо надграждане на системите за сигурност на централата. Тогава Трайков посочи, че очаква от “Арева“ да превърнат проекта на руснаците от второ поколение в поколение ІІ +, въпреки че АСЕ уверява, че предлаганите реактори са трето поколение..

Няма коментари: