сряда, 6 април 2011 г.

Подписаният мораториум

"Красимир Първанов, който бе уволнен вчера като шеф на Националната електрическа компания (НЕК) заяви, че подписаният от него меморандум за АЕЦ “Белене” е бил одобрен от финансовия министър Симеон Дянков. Той призна, че не е получавал “да” от министъра на икономиката Трайчо Трайков, но също така не му е била налагана и забрана. "


http://frognews.bg/news_34118/Prezident_i_premier_malchat_po_kazusa/
"Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента", съгласен е премиерът.

Той припомня, че темата за цената на новата АЕЦ никога не е отпадала. Но всъщност цената няма значение - "по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря”, допълни министър-председателят.

"В никакъв случай няма да допусна върху правителството и върху нашата политика да падне какъвто и да е грам съмнение във взимането на това решение. Този договор сме го заварили по този начин направен, близо две години ние се мъчим да го изправим и да го приведем в някакъв ред, за да може заровените стотици милиони там, в края на краищата да не отидат в гьола. Това правим", казва Борисов.

Той е недоволен, че "За сметка на това единият казва "Борисов им изпрал мръсните ризи или свършил мръсната работа", упражняват се по мой адрес. Откъде накъде? Изобщо няма да го допусна. Пратил съм на преговорите вицепремиера си и министъра си плюс шефа на НЕК. Всеки да понесе тази част от своята отговорност какво е договорил, какво е казал "да" и кое "не". В против случай какво излиза, че аз само нося политическата отговорност, а всеки министър може да си прави каквото иска или да си взима каквито иска решения или вицепремиерите са само кукла на конци, нямат отношение към ресорните си министри. Тогава да преразгледаме цялата дейност и субординация на правителството. Тогава аз предпочитам да съм министър", казва Борисов пред министрите си.


Някои казват, че си мие ръцете, други, по трезви политически казват, че това е стил и последователност, не по различно от тази, която познаваме.

4 коментара:

frog and roll каза...

Ама разбира се, че той носи главната отговорност - сам си го направи, с всичко до сега. "Аз това, аз онова, аз, аз, аз...", мдааа. Плюс това каза еднолично, че "Белене" ще има. (За без пари, хаххх.) Да не хленчи сега. :))

В крайна сметка обаче не разбрах за меморандума. Ти разбра ли, Боабабе? И като кое е "това, което правим в момента"? :)

Боабабеееее, нещата са зле, кога ще го видиш?

frog and roll каза...

П.П. Попаднах на много интересно тълкуване на Ива Николова.

http://argumenti-bg.com/3510/dyankov-i-traykov-otpushiha-remonta-na-kabineta/

Boabab каза...

Миме, ето нещо важно:


"До края на настоящата година Еврокомисията ще направи преглед на действащата правна и регулаторна рамка относно сигурността на ядрените съоръжения. В този контекст ще бъде разгледан и сеизмичният риск в района на АЕЦ "Белене"."

frog and roll каза...

Да, това е добре. Ще ни спасява от нас самите, щото няма кой друг, хаххх.
Само че, Боабабе, твоят човек нещо се е разбързал, ужким се прави, че протаква. :) Наблюдавай го внимателно.