понеделник, 4 април 2011 г.

Против строежа на АЕЦ "Белене"

Пратено на следните адреси:


monika.panayotova@parliament.bg

Predsedatel@parliament.bg, krasimir.velchev@parliament.bg, stanishev@parliament.bg, ahmed.dogan@parliament.bg, volen.siderov@parliament.bg, ivan.kostov@parliament.bg, dimitrovmartin@parliament.bg, epsofia@europarl.europa.eu, press@mc.government.bg, press@president.bg



До
Г-жа Моника Ханс Панайотова
Народен представител от 24 МИР София

Копие до
Европейския парламент на Европейския съюз
Европейската комисия, като изпълнителния орган на Европейския съюз
Президента на Република България
Министър-председателя на Република България
Председателя на Народното събрание на Република България
Парламентарните групи в Народното Събрание на Република България

Уважаема г-жо Панайотова,

С това писмо, изразявам личното си мнение относно строежа на АЕЦ „Белене”. Тъй като Вие сте моят народен представител изразявам желанието си Вие да представите това ми мнение пред Народното събрание.

Настоявам за отмяна на всеки по-нататъшен строеж на нови ядрени мощности в България.

Проблемите с опасността от радиоактивно заразяване на земята, което може да възникне по редица причини са толкова тежки и опасни, че никакви ползи не могат да оправдаят атомната енергетика, такава каквато е в момента.

Настоявам и за вземане на спешни мерки за диверсификация на доставчиците, тъй като в момента много голям процент от енергийните доставки в България зависят само от една държава.

Настоявам за увеличаване на използването на алтернативни енергийни източници за допълване на енергийния баланс на страната като геотермална енергия, енергия от биомаса, водноелектрически централи, вятър и слънце.

Смятам, че стратегията на България да използва колкото се може повече енергия, стимулирана тъкмо с екстензивния, познат от социализма начин на производство и разхищение, което се съдържа и в плановете за построяване на АЕЦ "Белене", основно противоречи на съвремието и политиката на ЕС. Доказано е че за производството на единица продукт страната ни влага 8 пъти повече енергия, отколкото Холандия, например. Това прави икономиката ни изключително неконкурентноспособна

Настоявам, вместо строежа на атомната централа Белене, чийто строеж е планиран в доказано земетръсен район, предвидените средства да се инвестират за повишаване на ефективността при използване на енергията, осигуряване на безопасността при експлоатацията на вече построените мощности, както и в инвестиции за образование и обучение на българските граждани в усвояването на природосъобразни технологии.

С уважение:
( писах си името ),
гражданин на Република България
София, ( писах си адреса )
04.04.2011

Няма коментари: