сряда, 16 декември 2015 г.

Дали НЕпознанията в правото са причина да не се случват реформи?



Александър Алексияв, Фейсбук
Не че се имам за капацитет в тази област, но отдавна посочвам, че думите и действията на Кънев говорят за потресаващо юридическо невежество.
В интервюто по НОВА днес външният министър Даниел Митов намекна дипломатично, че юридическите познания на Радан Кънев не са достатъчни, за да види какви възможности дава законодателството извън Конституцията и съдебната реформа да се довърши в желаната от всички посока. 
Да си спомним, че юристът Кънев си е избрал за специализация патентното право, което е най-слабо разработената област в българското право и в него има най-малко закони за усвояване. Не може да е случайно, нали? 
Да оставиш частно юридическо поприще, което в днешни дни е високо доходоносно, и да станеш политик, чиито доходи се следят под лупа, може да означава, че никакъв те няма на юридическото поприще, нали? Разправят, че Раданчо нямал нито едно спечелено дело. Както се казва, много често който не го бива за друго, става политик.
Има и други юристи в Парламента, но единственият юрист, който в последните дни направо взриви обществото с безумното си настояване да бъде едновременно и управленец, и опозиционер, е Кънев, нали?
Оставяме настрана суетата и явното му желание да разклати кабинета - които предизвикаха най-вече подигравки.
Дали за юридическо невежество става дума при Кънев, или за липса на елементарен здрав разум?
Всички искаме бърз отговор на този въпрос, нали?
Но което и от двете да е, общественият здрав разум би трябвало колкото може по-бързо да го подмине и забрави.
Не може да си губим енергията и времето с всеки носител на недостатъчности, нали?


Не бива да се говори за юридически познания и доколко тези имат значение в България, най-вече в политиката...Още повече че повечето юристи на държавно ниво са от Библиотекарския или от МВР "академията". Особено в случая не става дума за познания и доколко някой ги има...Става дума, че държавата е задръстена откъм правосъдието - вчерашния пример с Масларова е очебиен...А там пък където текат огромните пари и където се краде и се точи на едро - да не говорим....Това означава, че не с познания можеш да пребориш това а с генерални действия...В случая е ясно, че резултат - унищожение на мафиотските методи не можеше да се получи...Единственото, което можеше да се получи са някакви малки стъпки в законодателството. Но такива или онакива, предварително се знаеше, че няма да са съществени...Това означава, че Радан Кънев поначало е бил в парламента ( умишлено може би не влиза в правителството ), защото е знаел, че резултат не може да има. И се оттегля в момента, в който се приемат малките стъпки...И използва това оттегляне за да каже, че генералните промени не са станали сега. Въпреки че, както казах, беше ясно, предварително, че няма да станат.


Няма коментари: