неделя, 6 декември 2015 г.

И така за едно изостанало общество последното е моделът - как да накараш големи части от населението да възприемат държавата си като тяхна собствена.



Начало Манифест

"Капитализмът е единствената система, основана на принципа, че всеки индивид притежава собствения си живот. Капитализмът е единствената социална система, в която индивидите са свободни да преследват своя рационален личен интерес, да притежават собственост и да се възползват напълно от своите действия. Той свързва в едно индивидуалните права, ограничената държавна намеса и политическата, интелектуалната, и икономическата свобода.
Колкото по – капиталистически ориентирана е една култура, толкова по – големи са нейните свободи и богатство
Това е оценката на историята. Само за два кратки века капитализмът издигна жизнените стандарти на хората до нива, които бяха немислими преди. Често се забравя днес, че Европа приличаше на страна от Третия свят – разкъсвана от глад, чума и неописуема бедност. Но не за дълго.
Кога за последен път е върлувал глад в някоя капиталистическа нация – независимо дали в Западна Европа, Северна Америка или Азия? Съединените американски щати никога не са страдали от недостиг на храна в своята история. Капитализмът създаде изобилие, непознато дотогава в човешката история, позволяващо на стотици милиони хора да живеят днес по – добре, отколкото царете в миналото.
По – малко капитализъм означава повече бедност
Но некапиталистическите общества – фашисткия, социалистическия, военния или теократичния режими – заробват своите граждани и ги принуждават да живеят в бедност. В много африкански страни жизненият стандарт се измерва с един – два долара на ден. В Северна Корея десетки хиляди умират от глад. В Куба хора загиват в опитите си да доплуват до свободата си в САЩ. Милиони потиснати от режимите хора по целия свят желаят да имигрират в Свободния Свят. Но кой в капиталистическия свят желае да имигрира в Камбоджа?"




 Капитализмът исторически и на практика е най-ефективното общество, защото СВОБОДАТА и собствеността дава възможност за "отприщване" на човешкия дух и изобретателност...А тази свобода включва както демократичната, така и религиозната, законовата и т.н. С цялата си условност, с цялата беда тъкмо заради свободата, с опита за саморегулация...И все пак има още една изключително важна условност за нормалното функциониране на този капитализъм. Големи части от населението чувстват държавата като своя собствена, тъкмо заради историята и заради законността и демократичността. Пак с цялата условност....И така за едно изостанало общество последното е моделът - как да накараш големи части от населението да възприемат държавата си като тяхна собствена.

Няма коментари: