петък, 25 декември 2015 г.

Глупост на пропагандата и политиката


Анализатърът и общественикът г-н Илиан Василев, Фейсбук, 25.12.2015:

Не коментирах досега Волгин по свои причини, най-вече не бях убеден, че си струва. Зная кой го финансира? Зная към какво се стреми, защото само лаик може да си мисли, че последното му предаване в събота не беше съзнателно екстремно за да предизвика тази реакция. Но предаването е "тясно за неговата душа". 
Новината е, че чак сега се случва. Странно е, че подобен журналист може толкова дълги години да използва трибуната на БНР без санкция. Това се обяснява само със здравите сили зад кадър които са го подкрепяли през всичките тези години. Не е само Волгин в БНР, хора от кръга има в БНТ и на други места. 
Големи демократи, гранд интелектуалци, но за всеки случай никога няма другото мнение в ефир. Като на събрание на съзаклятници. Ей, така от кумова срама - все пак национално радио е. Боя се, че иска по-видна роля, включително политическа. Начело и на барикадите, но тъй като няма барикади, трябва да ги предизвика.
И защото зная за какво иде реч - няма да продължа да го обсъждам. 
По-скоро гледам по-общия план и това, което са замислили тези които го финансират. Както и в случая с Доган, който бил недоволен от Местан /притчи някакви/, ходовете на Волгин говорят за изчерпване на възможностите за "меки" действия и преминаване към хард кампанията на здравите сили, особено на свързаните с Москва. 
Путин разчиташе, че ще се отменят санкциите. Разчиташе и на Северен поток -2. Не стана. На практика Западът го блокира изцяло защото вижда какво става в Източна Украйна и че той изобщо няма намерение да спазва Минските споразумения. Затова даде ход на замислената кампания - първо наложи санкции на Украйна, сега дестабилизира и България.
Волгин много разчиташе на Сиризацията на българския политически елит - разочарова се от Сириза, че не извади Гърция от ЕС и най-вече НАТО. Въпреки че Волгин ходеше с неин Т-шърт из радиото - нищо, че се предполага, че като журналисти в БНР е независим и деполитизиран. 
Мога да говоря с часове за ролята на неговата група - ултралеви интелектуалци - в кампанията срещу Шеврон издържана в най-мракобесните традиции на комунистическата антиимпериалистическа традиция.
Изобщо приятели - от тук нататък обясненията следва да се търсят в следващите избори и протести. Започна се. Да търсим по-крупния план. Защо само Слави Трифонов да действа? На политическия тепих има още много свободно място и ранно започналите вероятно си мислят, че имат повече шансове. 
Жалко - имаха попадения на времето и Божан много ми харесваше с ироничните си коментари. Парите развращават.


Така или инак, с много тъпа пропаганда - ала Волгин, или не чак толкова тъпа - ала Андрей Райчев, с много тъпа политика - ала Сидеров, Станишев и Миков, или не чак толкова тъпа - ала Доган, българинът, какъвто и да го спрягаме, ако няма диктатура и манипулации винаги е бил и ще бъде минимум на 80% срещу тъпото ляво, което се подсилва с глупаво русофилство. Като и лявото и русофилството губят от взаимното си злепоставяне. Което още повече отрезвява нормалния човек.

Няма коментари: