вторник, 22 декември 2015 г.

Ума български и елементарната му простотия


Г-н Илиан Василев, Фейсбук
Не зная дали да го коментирам по сериозно. Има интелект безспорно този човек и трябва да се уважава - борави с тежки като звучене думи и понятия. Но не може да надскочи собствените си рамки - действително няма място за еднополюсен свят и то от доста време, но не може да се издигне от линеарния си свят - там където дори е уверен, че Русия и Китай се възраждат и ще станат равностойни глобални центрове противовес на САЩ /това е и плод на идеологическа затвореност, и да разбере логиката на мрежовия свят - особено неформалните мрежи в икономика и финанси. Там нещата са съвършено различни, друга е парадигмата, свързаността, зависимостите, рисковете, възможностите. 
Казвам защото се занимавам от много години с глобализация и виждам огромните трудности когато местни политици трябва да обхванат със съзнанието си глобални процеси.
Все още е на равнище аналогова геополитика.
Интелектуалните му търсения са ОК, проблемът е, че зад неговото слово стои огромен риск за страната, а именно от самоиндуцирания песимизъм за евроатлантическото пространство прозира нагласите за отказ и преориентация към някаква неясна геополитическа "увисналост" извън Запада и връщане към Евразия.
Спирам до тук, защото изводите са много, много тревожни. Не толкова за Доган и за ДПС, колкото за липсата на визия и разбиране за рискове и решенията пред нас.
Съмнявам се обаче, че в другите партии ще се проведе подобен разговор. Помислете си колко са другите партийни лидери способни на подобен анализ и колко са партиите които ще имат нужда от него. Не казвам, че е перфектен, само че е направен.



Ахмед Доган пред елита на ДПС: За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан!


Абсолютно е вярно, че Доган не е глупав. Но като всички българските политици, дори и от нивото на Симеон, е в миналото. Те, те всичките, колкото и да поискваха да са демагози, дори и там не стигнаха до истината...А колко лесни би им било да демонстрират живот на аскети, живот, който иска от другите да са праведни и скромни...Дори и в план лично изгода... Не, това са, независимо от ума, елементарни простаци. И от тях България нищо повече от негативност не може да чака.

Няма коментари: