понеделник, 5 декември 2011 г.

Реална демокрация

По темата от:
http://www.svobodata.com/page.php?pid=7436&rid=154
22 години след началото на прехода: какво още може да се направи? (статия пета)
Eдвин Сугарев

Една истинска демократична организираност, дори и да има в себе си внедрени ДС-ари всъщност само е технологията за игнорирането им...

Същото важи и за еднолични или субективни решения. Съвремието, например интернет демократичното гласуване, както и съвременните технологии за сигурност дават достатъчно и достатъчно надеждни решения. Наистина има възможност за пробиви в базите данни, но има и възможности за огледални места, където се съхранява информацията. Два, независими контролни органа, в два града - пример Пловдив и Варна, ще могат да разполагат с различни инструменти за това.

По-важното е тези, които участват да са убедени, че им се чува гласа и че могат да изразят и "подпечатат", ако искат, мнението си по всеки въпрос.

Банките имат така наречените системи оценка на надеждността - Бонитет. Същото би могло да важи за всеки участник. като се започне от мненията на други участници за него и се стигне и до това какво е направил...Разбира се този, който дава мнение за друг също има Бонитет ;)


Всъщност основният проблем на съвремието, а най-вече на България ( по причини, които сме дискутирали многократно ) е отдалечаването на гражданите от управлението на общата ни собственост - държавата. ( абсолютно всеки миг от живота ни, ежедневието, е една ужасяваща демонстрация на това отдалечаване )

И тук идва въпросът могат ли съвременните средства за демокрация да дадат сигурност на участниците в една такава система, че те са и нейни реални "собственици", което означава, че могат да си я упражняват.


Пример:

Тези дни стана дума и за разрушените и рушащи се принципи на солидарността...

Е, можем ли да си представим какъв ще бъде резултата по отношение на солидарността, ако намерим път как човек може да повярва в значението си, да повярва в обективността, в нещо, което съдържа в себе си достатъчно много гаранции, че няма да е за ден до пладне, тъй като за да се разруши ще е нужна обща воля.

Няма коментари: