вторник, 27 декември 2011 г.

Здравна реформа - липсващи специалисти

Докато журналистите и коментиращите се занимават да разтакават "атрактивни" теми около интервюто на Бойко Борисов навръх Коледа от дома на сестра му, на мен ми направи впечатление едно от нейните редки включвания. Самата тя, доктор неонатолог каза, че до няколко години, ако не и още днес, в България ще липсват специалностите патоанатоми, неонатолизи и анастезиолози.

Позаинтересовах се. Оказа се, че умишлено, поради глупост или немарливост, три неща, които в България вървят са винаги ръка за ръка, държавата е направила така, че тези специалисти да не са достатъчно платени ( евентуално други за да са платени повече ), сравнено с други специалности, от една страна, от друга патоанатомите и анестезиолозите и микробиолозите си намират най-лесно работа в чужбина. Отделно държавата например не отчита стажа за специализация като трудов стаж...Да оставим всичко друго.

И нека напомня още нещо, за което "пледирах" предните дни. Нужен е информационен и консултантски дежурен център, като телефон 112, с интернет видео връзка, например, където лекари от цялата страна да могат да се обаждат за консултации при акутни и сложни случаи.

Няма коментари: