понеделник, 12 декември 2011 г.

КАКВА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е НУЖНА НА БЪЛГАРИЯ?

КАКВА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е НУЖНА НА БЪЛГАРИЯ?
12 Декември 2011
Владимир Стойчев
http://www.svobodata.com/page.php?pid=7534&rid=154


"Стига заблуди. Зад „синята” мантра стоят кукловодите на „прехода” и това е повече от очевадно от всичко сторено от нейните следовници за последните 22 години."

Едно уточнение: Зад "синята" мантра не стоят само кукловодите на "прехода", а и хора, населението на България с "внедреният" от социализма манталитет на отчуждение от държавата си, на безотговорност, на несъпричастност, на подсъзнателната дори линия на поведение ( става дума за болшинството ), че единственият начин на живот е мушията, подкупа и втория начин...

Затова и независимо какви закони ще бъдат приети, независимо колко пъти нови съдии и прокурори ще бъдат избирани - сега винаги ще се намерят такива, които ще са готови с готовност да "заобиколят" закона и справедливостта.

Затова - ако ще се прави нова партия или движение е нужно една от основните му цели и задачи да бъде промяна на манталитета. Да си припомняме ли какви бяха и са били институции като църквата и учителството, интелигенцията и гражданското общество преди 1944. Да си припомняме ли, въпреки че не са били така масово образовани и дори бедни, колко онези хора бяха и са били трудолюбиви, знаещи морала, собствеността си и достойнството си.

Няма коментари: