събота, 30 януари 2010 г.

Нова теория за гравитацията

Нова теория за гравитацията може би ще обясни природата на тази сила и ще промени основни постулати във физиката


http://www.capital.bg/show.php?storyid=849823

Какво е новото при Верлинде? Първо той допуска, че гравитацията не е фундаментална сила. Вместо това постулира, че гравитацията е следствие от количеството информация и мястото на тази информация в пространството. Физиците наричат материята информация, а пространство-времето е просто място, където се съхранява тази информация (материя). В този смисъл материята ражда пространството. Премахнем ли информацията, изчезва и пространството.



Ако гравитацията, която подрежда Вселената и управлява закономерно движението на небесните обекти, е ентропийна сила, то природата проявява чудесно чувство за хумор – излиза, че стремежът на материята към хаос е отговорен за подредеността на Вселената.


Вселената е толкова огромна сфера, че количеството информация в нея надвишава количеството информация на повърхността на сферата. Това нарушава закона за запазване на енергията, който е основният закон на физиката. Нищо и никога не може да го наруши. За да избегнат парадокса, физиците постулират, че вътрешността на сферата (материята във Вселената) е холографско изображение на информацията на повърхността.


Известно е че философията и физиката вървят ръка за ръка. В случая интерес представлява пренасянето на горните "допускания" във философията, пространството на човешките общества и икономики.

Няма коментари: